Luftforurening: Kinesisk forretningsmand sælger frisk luft på dåse

kommentar 1
Humor / Miljø

0011431de28311c21bbc4e Luften i Kina er så forurenet, at en forretningsmand er begyndt at sælge frisk luft på dåse. Prisen er cirka fem kroner per styk. 
 
Kineserne er vant til forurening, men selv for Kina var januar en ekstrem måned. Her var hele 26 ud af 31 dage voldsomt forurenede og hele Beijing og flere provinser dækket af smog. Det er der nu nok ikke mange af Kinablogs faste læsere, der er i tvivl om. Og ellers kan du læse om det her – host, host, host og host.
 
Derfor er der gode grunde til at købe en af Chen Guangbiaos dåser med frisk luft, som man endda kan få i flere varianter. For eksempel som et frisk pust fra Tibet eller med duften fra det miljøvenlige og post-industrielle Taiwan. 

Chen Guangbiao, som jeg interviewede for et par uger siden til Politiken, er en kontroversiel forretningsmand, der skønnes at have en formue på over fire milliarder kroner. Han er også god til at få omtale i medierne. For nyligt smadrede han sin Mercedes Benz og donerede 5.000 cykler til folk i storbyen Nanjing, der ligger tæt ved Shanghai. Og i sidste uge gav han også 2.000 cykler til Beijing i et forsøg på at få folk til at parkere deres biler og i stedet stige på cyklen. 

Her er et uddrag af interviewet i Politiken:

Supermarkeder og butikker vil ikke have hans dåseluft på hylderne. Derfor kan man kun finde dem i større byer som for eksempel Beijing, hvor han i sidste uge havde flere el-biler, der kørte rundt og solgte dem til beijingerne, som stod i den gråbrune suppe af smog og købte tusinder af hans dåser med ren luft.

Chen har i de seneste måneder solgt dåseluft for mere end fem millioner kroner over hele Kina, men han regner ikke med, at han kommer til at tjene sin næste milliard på det, forklarer han over telefonen. Det er ikke derfor, at han gør det. 
 
»Jeg gør det for at vække folk og gøre dem opmærksomme på miljøet og forureningen«, siger Chen Guangbiao, der blandt andet har tjent sin formue på genbrug af plastik. 

»Jeg så, hvordan virksomheder og lokalregeringer brugte vores børns fremtid som en pris, de var villige til at betale for økonomisk vækst, og for selv at blive rige og gøre karriere. De bygger brede veje og flotte huse i de byer, som de regerer over, men byerne er omringet af affald«, siger Chen Guangbiao. 

Chen begyndte sit projekt med dåseluft, forklarer han, fordi han kunne se, hvordan luften i Kina blev værre dag for dag. Og det er ikke blevet bedre i de fire måneder, hvor han har solgt dåserne. 

Forureningen fortsætter med at drive ind over byen fra naboprivnserne, og der er brug for mere og langsigtede løsninger for hele Kina, mener blandt andre Chen Guangbiao.

»Hvis vi ikke gør noget nu, så går der ikke mere end 20 år, før vores børn skal gå med en iltflaske for at komme på arbejde«, siger Chen Guangbiao.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

1 Kommentar

  1. Ham Chen lyder som noget af en kreativ iværksætter. Dejlig tilgang til tingene som han præsterer – forfriskende!

    – Emil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.