Single i Kina: Familiepres, nytår og lejekærester

kommentar 1
Hverdag / Kultur

Mange unge og ugifte kinesere er under pres fra forældre, onkler, tanter, bedsteforældre og resten af familien for at gifte sig og få børn. Hvad gør man så, når man skal hjem på familiebesøg? Man går på nettet og lejer en kæreste, som du kan læse i denne artikel på Kinablog.

Her nedenunder får du tre hurtige interviews med tilfældige og unge kinesere, der taler om lejekærester og familiebesøg.

Luo I Luo, 26 år, single, arbejder på restaurant i Beijing. Er fra Hebei og rejser først hjem efter nytår.

»Jeg kan godt forstå, at folk lejer en kæreste. Det er en måde, at klare presset fra forældrene på. Men jeg har ikke selv overvejet det. Jeg ved, at jeg ikke vil giftes endnu, men jeg har styr på situationen og kan klare presset fra mine forældre. Indtil videre, i hvert fald«.

»Mine forældre bor på landet, så de er relativt traditionelle. De vil have at jeg skal giftes og have børn så hurtigt som muligt. De taler altid om det. Og de spørger mig altid, ‘har du fundet en kæreste?’. Når jeg siger ‘ikke endnu’ svarer de, ‘men så skynd dig!’. Mine forældre har forsøgt et par gange at lave blind dates, men det gik ikke så godt, så jeg tror ikke, at de gør det igen.«

»Jeg bliver i Beijing under nytåret, og tager først hjem bagefter. Der er altid så mange ‘gifteknive’ omkring nytår, og dem vil jeg undgå«.

Zhang I Zhang, 24 år, single, softwareudvikler. Bor i Beijing, men er på vej til Shandong for at fejre nytår.

»Folk lejer en kæreste for at få en pause fra forældre og familie, og det kan jeg godt forstå«.

»Jeg er stadig relativt ung, så mine forældre presser mig ikke så meget endnu. Men de har nævnt, at nu hvor jeg har et fuldtidsarbejde, så er man voksen, og så er man klar til at blive gift. De har også spurgt mig ‘har du snart fundet en kæreste?’. Jeg tror, at der vil komme mere pres i fremtiden, og jeg kan sagtens forestille mig, at jeg vil leje en kæreste til et nytår, men det kommer jo an på, hvad der sker i fremtiden«.

»Mine tidligere klassekammerater lavede blind dates, som jeg tog på. De fungerede ikke, så jeg er stadig single. De fleste af mine kolleger på kontoret er i slutningen af 20erne og i begyndelsen af 30erne, og de under meget mere pres fra familier og samfund. De spørger altid, ‘kender du ikke nogen, som du kan introducere mig for?’«.

Wang I Wang, 23 år, single, tilrettelægger på Tv-station i Beijing. Er på vej hjem til Hebei.

»Folk vil gerne gøre deres forældre tilfredse, og derfor lejer de en kæreste. De er måske også bange for, at forældrene vil lave blind dates og forsøger at undgå. Mange er nok også bange for at skuffe forældrene, og lejer en kæreste, så de ikke skal bekymre sig«.

»Mine forældre spørger mig en gang imellem over telefonen, om jeg har fundet en kæreste. Men jeg er stadig ung, så der er ikke så meget pres. De har dog sagt, at jeg godt kan begynde at planlægge mit bryllup og lave planer. Og at ‘hvis du har et stabilt forhold, så er det på tide at etablere sig’. Men jeg vil først giftes, efter jeg er 25 år, og mine forældre er relativt åbne, så jeg tror ikke, at jeg kommer under pres«.

»Jeg har nogle ældre kusiner, der er omkring de 30 år og stadig singler. De er under enormt pres. De bliver udspurgt så meget af deres forældre og af familien, om de ikke snart gifter sig, og de har været på så mange blind dates, at de ikke længere tager hjem til nytår«.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

1 Kommentar

  1. Pingback: Single i Kina: Lej en kæreste til familiebesøg Journalistik, nyheder og baggrund om Kina af journalist Kim Rathcke Jensen KINABLOG.dk Journalistik, nyheder og baggrund om Kina af journalist Kim Rathcke Jensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.