Wu Renbao: Manden bag Kinas rigeste landsby er død

kommentar 1
Erhverv / Hverdag / Politik

IMG 3992

Wu Renbao kaldte Huaxi for “Kinas rigeste landsby” og “Landsby No. 1 under himmelen”. Han var partisekretær for den lille by i fire årtier, og i den periode gjorde han flere af de lokale indbyggere til millionærer.

På lidt over 40 år omdannede Wu stort set hele landsbyen til et konglomerat af virksomheder, hvor de cirka 2.000 indbyggere var ansatte og fik del af overskuddet. Og det hele begyndte endda i 1960erne, hvor Mao Zedong og det kommunistiske hysteri var på højdepunktet.

Den meget synlige krone på Wu Renbaos værk blev landsbyens 328 meter høje skyskraber, hvor der i øvrigt også står en 24 karat og et ton tung statue af en tyr.

Huaxi var et spektakulært projekt, som mange rundt om i Kina gerne ville kopiere. I de seneste mange år tog partiembedsmænd fra hele landet på pilgrimsrejser til Huaxi for at lytte til guldkornene (nærmest bogstaveligt talt) fra Wu Renbao, der dagligt holdt foredrag i byens rådhus, hvor han fortalte de hundreder af fremmødte om sin successen.

Fotoet ovenover er fra et af de daglige foredrag. Wu talte med stærk lokal dialekt, så han havde sin svigerdatter til at oversætte for sig. Bag dem på væggen kan man se skyskraberen og landsbyens to helikoptere.

I januar fik den 85-årige Wu Renbao konstateret lungekræft, og han døde den 18. marts i Shanghai, skriver Beijing News.

Jeg mødte ham sidste år, og du kan læse mere om Huaxi og Wu Renbao her på Politiken:

Han fortæller, hvordan det begyndte i Huaxi i slutningen af 1960’erne, hvor Kulturrevolutionens røde bølge forsøgte at skylle kapitalismen ud af folkerepublikken.

»Vi mente derimod, at for at gøre folk rigere, så blev vi nødt til at udvikle økonomien. Der var ikke nok landbrugsjord, så vi åbnede en fabrik«, siger 85-årige Wu Renbao.

Det var dog forbudt. Derfor blev de nødt til at skjule fabrikken, når der kom højtstående embedsmænd på inspektion i byen. Men i 1979 begyndte Kinas økonomiske reformer, og det endelig vendepunkt kom i 1992, da Deng Xiaoping kastede al sin indflydelse ind på at åbne Kina.

»Da vi hørte om det, holdt vi et møde. Vi blev enige om, at det var alvorligt ment, og vi investerede alt«, siger Wu.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

1 Kommentar

  1. Pingback: Kinas rigeste landsby: Kongedømme eller socialistisk succes? Journalistik, nyheder og baggrund om Kina af journalist Kim Rathcke Jensen KINABLOG.dk Journalistik, nyheder og baggrund om Kina af journalist Kim Rathcke Jensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.