Kinesiske medier: Fem gode ting ved luftforurening

Skriv en kommentar
Medier / Miljø / Politik

90E9CCD6BFF29BFAFE1F9CD332957CD1 Her gik du måske og troede, at luftforurening var dårlig for dig. Men vent nu lidt. Der er mange fordele, som der står i et par kommentarer i to kinesiske medier.

For eksempel er den kinesiske smog så tyk, at den virker som et luftforsvar mod missiler. Samtidig er den jo god for humoren, for kineserne gør grin med forureningen. Den giftige luft er også godt for sammenholdet, og den rammer både rig og fattig, så den er med til at gøre kineserne mere lige.

Det første indlæg er fra CCTV, der fortæller om fem uventede fordele ved smog, og så Global Times, der vrøvler om smog som et hemmeligt militært våben.

Kort sagt – det er spin i høj klasse. Venligst leveret af Kinas Kommunistparti, som man aldrig skal undervurdere, hvor lidt føling kan have med almindelige kinesere og hverdagen derude i Folkerepublikken.

Især ikke når man tænker på, at smoggen vil være der i hvert fald de næste 10-20 år. Og at det østlige Kina netop har været ramt af den værste smog i årevis, der blandt andet lukkede skoler og lufthavne.

Her et uddrag fra Guardian, hvor Jonathan Kaiman har fin opsummering af de to indlæg fra CCTV og Global Times og debatten om dem:

It said the haze had unified Chinese people, as they found solidarity in their complaints; equalised them, as both rich and poor people were vulnerable to its effects; enlightened them, as they realised the cost of rapid growth; and “made Chinese people more humorous”, as smog-related jokes proliferated on the internet.

It had also helped to educate people, it said. “Our knowledge of meteorology, geography, physics, chemistry and history has progressed.”

The Global Times, a nationalist tabloid published by the Communist party’s official People’s Daily, added one more advantage: the smog could bolster China’s military defences by affecting guided missile systems.

“Smog may affect people’s health and daily lives. But on the battlefield it can serve as a defensive advantage in military operations,” it said. The article buttressed its argument with a list of historical precedents, such as Serbian soldiers burning tyres to impede Nato planes.

South China Morning Post har oversat kommentarer fra internettet:

Chinese internet users were unimpressed by the Global Times article, which was seen as an attempt by authorities to put a positive spin on deteriorating air quality and to divert public anger from official inaction.

“Are you saying the smog is not air pollution, but a national defence measure?” a blogger said on Sina Weibo microblog.

Another reader who commented on the article said: “But enemies wouldn’t need to resort to missile attacks if the smog continues to increase – people will simply be poisoned to death.”

Yet some others compared the article to a widely-reposted comment made by a military spokesperson who earlier this year claimed that US nuclear submarines would avoid China’s eastern Yellow Sea because their propeller’s might become entangled by ropes used by farmers to grow seaweed.

“After seaweed, China has added another secret weapon to the country’s national defence arsenal – smog,” one Internet user quipped.

China Smack har oversat flere spydige kommentarer fra nettet. For eksempel:

Being continuously poisoned/bewitched by CCTV is much more severe than smog.

:: Foto fra news.163.com

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.