Elektrochok og afsky: Kineser anlægger sag om “behandling for homoseksualitet”

Skriv en kommentar
Historie / Hverdag / Politik

Retssag beijing homose kopi

Homeseksuelle har få rettigheder i Kina, og homoseksualitet er stadig et tabu. Men en kineser har lagt sag an mod en af de mange klinikker, der hævder at kunne “kurere” homoseksualitet, som jeg skrev i Politiken i sidste uge.

Det er den første sag af sin slags i Kina, og den kan få enorm betydning, vurderer eksperter. Aktivister håber, at retssagen kan være med til at åbne en debat om homoseksualitet, og ikke mindst ændre myndighederne og kineseres holdning til, at det er en sygdom, som kan diagnosticeres og behandles.

Det er en 30-årig mand, der bruger synonymet Xiao Zhen, som har lagt sag an mod en klinik i millionbyen Chongqing, hvor han blev behandlet med hypnose og elektrochok.

Da retssagen – der kan tage flere måneder – begyndte sidste uge i Beijing var der en mindre demonstration foran retsbygningen, hvor aktivister, der var klædt som læger og sygeplejersker, gik med skilte, hvor der blandt andet stod »homoseksualitet skal ikke kureres«.

Verdensundhedsorganisationen WHO fjernede homoseksualitet som en mental sygdom i 1992, og det skal selvfølgelig ikke »kureres«, siger Wang Long, der er grundlægger af organisationen Zhejiang Homeseksuelle Mænds Kærligheds Team, der arbejder med rådgivning til homoseksuelle og deres familier.

»Elektrochok er også en grusom terapi, der både mentalt og fysisk skader den homoseksuelle. Men det og hele retssagen viser, hvordan det kinesiske samfund har en forskruet holdning til bøsser og lesbiske, og at diskrimination stadig er et stort problem«, siger Wang Long.

Det er dog ikke elektrochok, der er den mest populære terapi i Kina lige nu. Det er ‘afsky-terapi’. Her får patienten medicin, der giver ham kvalme og gør ham dårlig og utilpas, og derefter bliver han sat til at se bøsseporno. Dermed, lyder argumentet, vil han efter behandling føle afsky over for det homosekuselle.

Begrebet homoseksualitet kommer fra den vestlige kultur, og det findes ikke på samme måde i Kina.

»Det har givet den gruppe en identitet i Vesten, men i Kina eksisterer begrebet ikke. Og kinesernes kritik af det har meget at gøre med en slags anti-seksualitet«, siger Zhang Beichuan, der er en af Kinas førende forskere i homoseksuel identitet. Blandt andet fordi sex i det hele taget er tabu i Kina, og at seksualundervisningen i skoler er uhyre mangelfuld.

Homoseksualitet var en forbrydelse i Kina indtil 1997. Før det kunne man risikere at komme i både fængsel eller arbejdslejr. I 2001 fjernede de kinesiske myndigheder det fra listen over psykiske sygdomme, men homoseksualitet og biseksualitet er stadig officielt en »seksuel lidelse«.

»Det har dybe rødder i det kinesiske samfund, at homoseksualitet er ‘unormalt’ og ‘sygt’. Det kommer ikke til at ændre sig på kort sigt«, siger Wang Long.

Myndighederne og statens holdning er dog markant forbedret siden da, siger Zhang Beichuan, og det fortsætter.

»I de større byer med store sygehuse og sundhedscentre, der vil de normalt rådgive familier, som sender deres homoseksuelle slægtninge ind for at blive kurerede, om, at det ikke er unormalt«, siger Zhang Beichuan.

»Men mange lokale klinikker forsøger stadig at tjene penge på at helbrede homoseksualitet med »homo-kure« og kommer med påstande om, at de helbreder 60-70 procent af homoseksuelle«, siger Zhang Beichuan.

I Vesten er det ofte på grund af religiøs overbevisning, at folk vælger eller bliver pressede til at modtage behandling for homoseksualitet. I Kina er det fordi kulturen lægger enorm vægt på at få børn og fortsætte familien, hvilket giver pres fra omgangskreds, familie og især forældre.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.