CPR-gate: Danskernes sundhedsdata kan bruges til kinesisk afpresning

Skriv en kommentar
Politik

Henne på Politiken har jeg skrevet om, hvad kineserne kan bruge de 5.282.616 danskeres sundhedsdata til.

Du kan læse nyheden om cpr-gate her og om hvordan de 5 millioner cpr-numre og andre oplysninger ved en fejl blev leveret til den kinesiske og statskontrollerede virksomhed samt en analytikers vurdering af, hvor følsomme data er.

Men hvad er det, at kineserne – hvis de nåede at kopiere cd’erne – kan bruge informationerne til. Som jeg skriver i konklusionen:

Ifølge redegørelsen fra Datatilsynet åbnede den kinesiske medarbejder brevet, men gik over til den rette modtager, Danmarks Statistik, med det, da hun opdagede Post Danmarks fejl.

Og herfra er det på mange måder et spørgsmål om tillid. Om man kan stole på den kinesiske medarbejder, som ifølge Datatilsynet ikke skulle have kigget nærmere på de to cd’er.

Hvis det er korrekt, så er Kina i høj grad ude af ligningen, og sagen handler især om, hvorvidt man overhovedet kan stole på CPR-systemet, og om myndighedernes behandling af personfølsomme data.

Men hvis der skulle være blevet taget kopier af indholdet på de to cd’er, og at det finder vej gennem bureaukratiet til Beijing, så kan der være tale om ikke mindre end en katastrofal sag for Danmark, når kineserne har så følsomme oplysninger om tæt på 90 procent af befolkningen.

Det er, som med oplysningerne fra USA, informationer, der potentielt kan misbruges.

For eksempel i forhold til danskere og danske diplomater, der skal udstationeres på ambassaden og på konsulater i Kina.

Det kan misbruges i forhold til for eksempel besøgende erhvervsfolk på rejse i Kina.

Og det kan potentielt misbruges over for kinesere, der måtte være en del af datasættet, og deres familier i Kina.

Skribent

Hurtige klik fra Kina af Kim Rathcke Jensen. Jeg er journalist og BA i kinesisk. Jeg bor i Beijing, hvor jeg arbejder som Politikens korrespondent i Kina og Asien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.